42 BİN SAĞLIK PERSONELİ ALINACAK

Sağlıkta konferanslar, seminerler, eğitimler vblerinin duyuruları bu bölümde sunulur.

42 BİN SAĞLIK PERSONELİ ALINACAK

Mesajgönderen vefakardost tarih 5/4/2007, 18:50

[video width=400 height=350]http://www.dailymotion.com/swf/32Op7OBmu4T9Wad1a[/video]

Konu: 14 Mart tıp bayramı
Konuk: Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu

Celal Pir: NTV'ye Sorun programıyla hepinize mutlu günler deÄŸerli izleyenler. Evet bugün 14 Mart tıp bayramı. Biz de bu nedenle bugün NTV'ye Sorun'da saÄŸlık çalışanlarının sorunlarını ele alacağız. SaÄŸlık çalışanları 1 Mart'tan itibaren kademeli olarak uygulamaya baÅŸladıkları "beyaz eylemlerine bugün de devam ettiler. YaÅŸadıkları sorunlara dikkat çekmek için bir günlük iÅŸ bırakma eylemi yapan saÄŸlık çalışanları acil müdahale gerektiren vak’alar dışında çalışmadı. SaÄŸlık personelinin sorunları konusunda aklınıza takılan takılan tüm soruları SaÄŸlık Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Doktor sayın Orhan Fevzi GümrükçüoÄŸlu'na aktaracağız ama önce her zaman olduÄŸu gibi bize ulaÅŸabileceÄŸiniz, soru ve görüşlerinizi aksettirebileceÄŸiniz telefon numaralarını anımsatmak istiyorum izninizle. Telefon numaramız 0 212 335 40 35, öte yandan faksımız 0 212 335 00 35, bize internet üzerinden de programımıza üye olmadığınız için bu linki göremiyorsunuz. üye olmak için Tıklayınız. adlı haber portalı üzerinden ulaşıp soru, görüş ve önerilerinizi aktarabilirsiniz. Evet 14 Mart tıp bayramı dedik, öncelikle tüm saÄŸlık çalışanlarının bayramı kutlu olsun diyoruz. Tabi hemen Ankara’ya döneceÄŸiz. Sayın GümrükçüoÄŸlu sizin nezdinizde de kutlayalalım, hoÅŸgeldiniz programımıza.

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Hoşbulduk efendim.

Celal Pir: Hemen sorularla başlamak istiyorum izninizle, bir doktor sayın Ahmet Çalışkan soru aktarmış bize diyor ki;

Ahmet Çalışkan (Doktor): Tıp bayramı her yıl, sağlık bakanlığı ve hekimler arasında adeta bir soğuk savaşa neden oluyor. Attığı her imzanın sorumluluğunu taşıyan hekimler vatandaşı sıkıntıya düşürmeyecek bir şekilde eylem yapıyor. Taleplerine dikkat çekmek isteyen hekimlere eyleme katıldıkları için neden adli ve idari işlemler uygulanıyor. Sizce bu haksızlık değil mi?

Celal Pir: Ne dersiniz efendim?

Orhan Fevzi GümrükçüoÄŸlu: Şöyle efendim; öncelikle 14 Mart tıp bayramı münasebetiyle tüm Türkiye’deki bütün meslektaÅŸlarımızın ve tüm saÄŸlık çalışanlarının tıp bayramını kutluyoruz ve bugüne kadar fedakarlıklarla kendi hayatlarından özveride bulunanarak verdikleri hizmetler için saÄŸlık bakanlığı ve tüm Türkiye halkı adına teÅŸekkürü bakanlık olarak bir borç biliyoruz. Soruya gelince, malumunuz olduÄŸu üzere tüm hekimlerimizin yüzde 90’ına aÅŸkın kısmının da kabulü olduÄŸu üzere saÄŸlık hakkı ertelenemez bir hak ve anayasal bir hak. Bu münasebetle kıymetli hekim meslektaÅŸlarımızın bu konudaki iÅŸi bırakma gibi bir eyleme katılımlarının çok çok zayıf olduÄŸunu tüm toplum görmektedir. Kaldı ki çok zayıf olsa da kıymetli meslektaÅŸlarımız saÄŸlık müdürlüklerine, valiliklere veya bakanlığımıza heyetler halinde ziyaretler yapabilirler, sorunlarını dile getirebilirler ama haberinizin başında ifade ettiÄŸiniz gibi 1 Mart’tan itibaren kademeli olarak iÅŸi yavaÅŸlatma ve 14 Mart tıp bayramı münasebetiyle bu bayam münasebetiyle halkımıza en fazla hizmeti vermeleri gereken bir yerde çok çok cüzi miktardaki hekimimiz bu tarzda bir iÅŸ bırakma eylemine yönelmeleri hukuken, insani anlamda kabul edilemez görünüyor. Belirtmeye çalıştığım gibi en anayasal hak olan saÄŸlık hakkı ve en ertelenemez hizmet olan saÄŸlık hizmetinin bırakılması diye bir ÅŸey söz konusu olmaması gerekir. Şöyle ki; ameliyat randevusu verilen bir hastanın ameliyatının yapılmaması, ultrason randevusu verilen bir hastanın ultrasonunun yapılmaması, muayene randevusu verilen bir kanserli hastamızın muayenesinin rutin olsa da yapılmaması zannederim tüm hekim arkadaÅŸlarım tarafından kabul edilemez görünmektedir. Acillerin dışında bu vak’aların da takibi ve yerine getirilmesi gerekir.

Celal Pir: Aslında Orhan bey sizinle çok program yaptık, samimiyetime inanıyorsunuz diye düşünüyorum. Acaba bu kadar eylemin arka arkaya gelmesi sağlık bakanlığı ve hekimler arasında bir sağırlar diyaloğu olmasından, olabilir mi? Böyle bir şey söz konusu olabilir mi?

Orhan Fevzi GümrükçüoÄŸlu: Katiyetle böyle bir ÅŸey söz konusu deÄŸil. Bizim tüm hekim arkadaÅŸlarımıza kapılarımız sonuna kadar açık. Bakanlığımızın açık, tüm genel müdürlüklerimizin açık, tüm saÄŸlık müdürlüklerimizin açık ve her zaman her platformda onların görüşlerine büyük bir kıymet verip gerekli çalışmaları onların görüşleri paralelindeki programlarda inceleniyor ve hayata geçirilebilecek olan hepsini bir ve beraber olarak masanın karşı tarafında deÄŸil aynı tarafında olarak yerine getiriyoruz ve ifade etmeye çalıştığım gibi ÅŸu an Türkiye’de eminim ki 100 bin hekimimizin yüzde 99’u bu tarzda bir eylemle birlikte meÅŸgul olmamaktadırlar.

Celal Pir: İzninizle efendim birazda hekimlerin tıp bayramı nedeniyle daha doğrusu sağlık personelinin sorunlarına dikkat çekelim. Biraz o yönde soruları tercih edeceğim, diyor ki bir sağlık çalışanı sayın Ayşe Gül;

Ayşe Gül (Sağlık Çalışanı): Döner sermayedeki adaletsizlik ne zaman düzelecek? Pratisyen hekim döner sermayeden 2.500 Ytl alırken hemşireler sadece 500 Ytl alıyorlar? Biz fark olmasın demiyoruz ama 5 kat farkta çok fazla değil mi?

Celal Pir: Bilmiyorum ne dersiniz kendisine?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Şunu ifade etmek lazım. Tıpkı sağlık hizmetinin ana lokomotifi hekimlerdir. Mutlaka yardımcı lokomotifi de bir ve beraber nöbet tuttuğumuz ve çalıştığımız çok değerli hemşirelerimizdir. Ülkenin imkanları ölçüsünde bu yapılabilmekte. Oranlamayı nazarı itibara alırsak hekimlerimizde haklı olarak sağlık bakanlığımıza derler ki; efendim dışarıda bir hekim çok daha yüksek ücretlerle çalışabilme imkanına kavuşabilmektedir ama dışarıda hemşirelerimiz, bizim bakanlık olarak verebildiğimiz döner sermayelerin üzerinde hakedişleri pek bulamamaktadırlar. Biz onların verdiği hizmetin insan hayatı yönünden ne kadar önemli, kıymetli, değerli olduğunu biliyoruz ve önümüzdeki günlerde onların bu döner sermaye hakedişlerin, payların artırılabilmesi için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Celal Pir: Orhan bey bir sağlık çalışanı sayın Mustafa Akkuş soruyor ama aslında çok sayıda izleyicimizden benzer soru geldi.

Mustafa Akkuş (Sağlık Çalışanı): Sağlık personelinde, özellikle yardımcı sağlık personelinde atamaları ne zaman yapılacak?

Celal Pir: İzleyenlerimiz tarih istiyorlarmış. Bilmiyorum böyle bir tarih vermemiz mümkün müdür?

Orhan Fevzi GümrükçüoÄŸlu: Şöyle; ÅŸimdi 14 Mart tıp bayramı münasebetiyle bunu tüm saÄŸlık çalışanlarımıza ve saÄŸlıkla ilgili eÄŸitimlerini bitirmiÅŸ olan genç kuÅŸaklarımıza ifade edebiliriz. Bu yıl içinde saÄŸlık bakanlığımız Türkiye’de saÄŸlık hizmetinin daha kaliteli olması için, daha yerinde ve zamanında gerçekleÅŸtirilebilmesi için 42 bin dolayında hekimler hariç olmak üzere, onlar zaten devlet hizmet yükümlülüğü ve açıktan atamalarla saÄŸlık ordumuza katılmaktadırlar. Hekimler dışında 42 bin saÄŸlık personelinin alınması planlanmaktadır. Åžu anda büyük bir süratle personel genel müdürlüğümüz tarafından bunların çalışmaları yürütülmekte. En geç Nisan sonuna kadar ilanları ve müracaatları kabul edilecek ve daha önceki alımlarda olduÄŸu gibi kamu personeli sınav sonuçlarına göre müracaatları ÖSYM’ce veya milli eÄŸitim bakanlığı’nca bilgisayarlara yüklenecek ve herkesin gördüğü ÅŸekilde ÅŸeffaf objektif bir biçimde yerleÅŸtirilmeleri saÄŸlanmış olacaktır. Muhtemelen Nisan sonuna kadar bu ilan ve müracaatların gerçekleÅŸtirilmesi sonrasında Mayıs sonuna kadar bu atamaların hayata geçmesini planlamış bulunmaktayız. Çok kısa sapmalar bu tarihlerde olabilir. Bakanlığımızın web sitesinden bunlar gününde ve zamanında ilan edilecektir.

Celal Pir: Aslında konuya bir bölüm açıklık getirdik ama bir sağlık çalışanının cümleleriyle devam edelim. Murat Sezer diyor ki efendim size;

Murat Sezer (Sağlık Çalışanı): Yardımcı sağlık personeli atamalarının kadrolara göre dağılımı belli oldu mu? Yani atamalar kadrolu mu, 4b'li mi, 4c'li mi nasıl olacak? Bu konuda bir açıklık var mı?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Sizin de ifade ettiğiniz gibi bu konudaki çalışma devam etmekte ve bunların kategorilere göre dağılımı yani acil tıp teknisyeni, sağlık memuru, röntgen teknisyeni, laboratuvar teknisyeni, tıbbi sekreter gibi bölümlerin ne kadar kadrolarla olacağı ihtiyaçlara ve sağlık müdürlüklerindeki ulaşan bilgilere göre düzenlenmekte ve planlamakta. Kesin ve net rakamlar sayısal olarak yani mesleklere göre dağılımı tam olarak tespit edilmiş değildir ama çalışması çok kısa sürede sonuçlandırılmış olacaktır. Şöyle; bunların alım yolunda izlenecek metod şu; daha çok büyük çoğunluğu 657 4b diye tabir ettiğimiz sözleşmeli devlet memuruna alınış tarzında hayata geçirilecek. Şöyle ki; bunların da sözleşmelerinin çok anormal şartlar olmadıkça ne kendileri tarafından, ne de kamu tarafından kaldırılması söz konusu değildir ve sözleşmeleri süresince de 657 sayılı devlet memurları kanunundaki memurlara tanınan hakların tümünden yararlanmaktadırlar ama büyük bir çoğunluğu cevabın bu noktası önemli; 657 4b diye tabir ettiğimiz kadrolara alınacaklardır.

Celal Pir: Aslına bakarsanız konuyu siz açtınız, ben devam ettirmek istiyorum izleyicilerimizden gelen sorularla. Mesela bir sağlık çalışanı sayın Özkan Ayhan diyor ki;

Özkan Ayhan (Sağlık Çalışanı): Sağlık personeli arasındaki ayrıma ne zaman son verilecek ya da verilecek mi? Mesela 4/b'li, 4924'lü- 657'li bütün bu personeli tek bir çatı altında toplamayı düşünmez misiniz?

Orhan Fevzi GümrükçüoÄŸlu: Yani bu konuda tüm ülkenin diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarında da izlediÄŸi veya devam ettirmek istediÄŸi veya giderek zaman içinde dönüşümünü yapmak istediÄŸi daha çok 657 4b’dir. Yani 657 sayılı kanunla yüzde 90 elemanının, yüzde 80, yüzde 70, yüzde 60 elemanının çalışmasını deÄŸilde zaman içinde tedrici olarak daha çok 657 4b’ye göre çalışmasını tüm ülke planlamaktadır. SaÄŸlık bakanlığı da bu tarzda bir planlamayı paralel olarak sürdürmektedir.

Celal Pir: Sayın Gümrükçüoğlu,

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Yani evet.

Celal Pir: Buyrun evet.

Orhan Fevzi GümrükçüoÄŸlu: Yani bu farklı kategorilerde 657, 4924 sayılı kanuna göre sözleÅŸmeli veya 657 4b’ye göre sözleÅŸmeli olanların zaman içinde daha çok sözleÅŸmeli olmak üzere 657 4b olmak üzere olan bölüme yönlendirilmesi söz konusudur.

Celal Pir: Peki bir öğrenci sayın Murat Gezer sormuş, diyor ki;

Murat Gezer (Öğrenci): Acaba mecburi hizmet kaç sene daha yürürlükte kalacak? İleriki yıllarda tekrar doÄŸu’da çalışmaya teÅŸvik veya sözleÅŸmeli personel uygulaması uygulanabilir mi?

Celal Pir: Yine bir sağlık çalışanından da benzer bir soru, onu da sizinle paylaşmak istiyorum. Yusuf Erdoğan, o da diyor ki;

Yusuf Erdoğan (Sağlık Çalışanı): Askerlik hizmetini tamamlamadan göreve başlayan acil tıp teknisyenleri askerlik dönüşü görevine devam edebilecek mi?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Askerlik ve mecburi hizmetle ilgili birbirine paralel iki soru, buyrun efendim.

Orhan Fevzi GümrükçüoÄŸlu: İkinci soruda acil tıp teknisyeni askerlik sonrası döndüğünde göreve baÅŸlayacaktır, bu konudaki eksik olan mevzuat uygulaması varsa bu tamamen giderilme yolundadır. Birinci soruya gelince, tıp hekimlerimizde devlet hizmet yükümlülüğünü ülkemizin ileride koÅŸulları tayin eder. Yani ne kadar tıp hekimimiz mezun oluyor ve pratisyen hekim arkadaÅŸlarımız, uzman hekim arkadaÅŸlarımızın ülkedeki dağılımı ne? Bugün Almanya örneÄŸini alacak olursak Almanya’da 85 milyonluk nüfusa 300 bin hekim hizmet etmektedir, Türkiye’de aynı 10 milyon aÅŸağı olan bir nüfusa 72-73 milyon, 12-13 milyon aÅŸağıya olan bir nüfusa ise 100 bin doktor hizmet etmektedir. Åžimdi bu açıdan baktığımızda iÅŸte bir günde kendi hekimlerimizin aslında çalışma ÅŸartlarını ve hakikaten fiziki güçlerini, yeterliliklerini de hesaba kattığımızda günde 50-60, günde 40 hasta muayene etmekten onları kurtarabilmek için ve bu konuda da asıl önemli faktör olan dengeli dağılımı saÄŸlamak için bir süre daha devlet hizmet yükümlülüğünün devam ettirilmekten baÅŸka hiçbir yolu görülmemektedir. Türkiye’de fakültelerimiz saÄŸlık bakanlığımızın bütün desteklediÄŸi imkanlarla eÄŸer eÄŸitimden hiçbir ödün vermeden, tıp doktoru sayısını ve uzman sayısını artırabilirlerse o zaman insanımıza düşen doktor sayısı artacaktır ve doktorumuza da günde düşen hasta sayısı yorulmaması, fiziki imkanlarının yeterli olabilmesi bakımından doktorumuza da düşen hasta sayısı azalmış olacaktır. Tüm bunlar ileri dönemde devlet hizmet yükümlülüğünün kaldırılmasını gündeme getirebilir, tartışılabilir ve ondan sonra kaldırılabilir ama bu konuda daha pozitif bir cevap gerekirse önümüzdeki bir 5-10 yıl içinde bu ÅŸekildeki doktor yetiÅŸtirilmesinin sürmesi ile kaldırılması güç gibi görünmektedir.

Celal Pir: Anladım. Åžimdi efendim iki saÄŸlık çalışanının birbirini tamamlayan iki sorusunu aktaracağım. Biri sayın Ahmet Akkaya’dan geliyor, diyor ki;

Ahmet Akkaya (Sağlık Çalışanı): 4924 sayılı sözleşmeli sağlık personelinin hizmet içi puanına göre nakil işlemleri ne zaman yapılacak? Nakiller sadece doğu bölgesine mi oluyor, onu da merak ediyorum.

Celal Pir: Keza bir başka sağlık çalışanı sayın Mehmet Doğan da diyor ki;

Mehmet Doğan (Sağlık Çalışanı): Sağlık çalışanlarına yönelik ünvan değişikliği sınavı ne zaman olacak? Sınavda baraj kalkacak mı? Yani sınav başarı sırasına göre mi atama yapılacak, bunu da öğrenmek istiyoruz.

Celal Pir: Buyrunuz efendim.

Orhan Fevzi GümrükçüoÄŸlu: Şöyle efendim; 4924 sayılı kanuna göre çalışmakta olanlar iÅŸte yeni alımlarımızla birlikte bu kanuna dayalı olarak alınacak olanlardan önce mevcut çalışan 4924’lülerin ilan edilecek olan açık pozisyonlara nakli gerçekleÅŸtirilir ve onun ardından da boÅŸalacak olan yerlere yeni 4924’e göre alınacak olan arkadaÅŸlarımızın yerleÅŸtirilmesi cietine gidilir. Bu 4924’ün bu tarzdaki bir çözümü bu yıl içinde muhtemelen Eylül ayına kadar gerçekleÅŸtirilmiÅŸ olacaktır. Ünvan deÄŸiÅŸikliÄŸi sınavı ise Aralık 2006 itibariyle yapılmıştır. Soruda da anlaşılabileceÄŸi gibi belli bir puanın üzerinde baÅŸarı göstermiÅŸ olanlara ancak bu ünvan deÄŸiÅŸiklikleri saÄŸlanmıştır ve fakat aslında çalışanlarımız bu diplomalara sahip oldukları için müracaatları üzerine baÅŸbakanlığımızın görüşü alınmıştır ve bu yıl içinde yapacağımız yeni bir ünvan deÄŸiÅŸikliÄŸi sınavı ile soruyu soran deÄŸerli arkadaşımızın da belirttiÄŸi çözüm saÄŸlanmış bulunmaktadır. Yani yapılacak olan bir imtihanda kadrolar ölçüsünde yukarıdan aÅŸağıya doÄŸru, yüksek puandan aÅŸağı puana doÄŸru sıralamada ne kadar kontenjan varsa belli bir barajın üstüne geçmek aranmayıp baÅŸarı puanına göre ünvan deÄŸiÅŸikliÄŸi sınavında hakedenlerin o ünvanları alması temin edilmiÅŸ olacaktır.

Celal Pir: Evet. SaÄŸlık Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Doktor sayın Orhan Fevzi GümrükçüoÄŸlu çok teÅŸekkür ediyorum sorularımızı yanıtladığınız için. 14 Mart tıp bayramı da ÅŸahsınızda tüm saÄŸlık personeli ve saÄŸlık bakanlığı çalışanları ve doktorların, hemÅŸirelerin, hekimlerin, ebelerin kutlu olsun diyoruz ve NTV’ye Sorun’a bugün için burada nokta koyuyoruz. Yarın yine birlikte olacağız. 24 saat açık hattımız sürekli açık. Bize her konuda fikir, öneri, kritik ve düşüncenizi aktarabilirsiniz. Lütfen bu hakkı kullanın. Hoşçakalın efendim.

hazırlayan: Nail Gök & Sinan Çakıroglu
Web Master Nail GÖK . http://www.forum112.com @ 2006 - 2010
Resim
Kullanıcı avatarı
vefakardost
ORTAK
ORTAK

Dön Sağlık duyuruları

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir